Elsődleges cél a versenyfeltételek biztosítása

Kik vagyunk?

 

Az egyesület megalakulása előtt, már 2007-től is versenyzett a jelenlegi tagok egy része. Eddig jellemzően saját költségükre, saját szervezésben, ill. más - nem paksi - egyesületekben szerepeltek az országos versenyeken. Az eddigi versenyeredményeik 2010-ig, az egyesület megalapításáig, azt igazolják, hogy van az alapítókban tehetség, szaktudás, szorgalom és nem utolsó sorban elszántság, hogy a jövőben paksi színekben, szervezett keretek között méginkább bizonyítsanak.

A Csámpai Lovas SE 2011-ben 8 versenyző számára igyekszik biztosítani a versenyzés szervezeti kereteit.

Igazolt versenyzőink 2011-ben a következő versenyszámokban tervezik indulásukat:

 

Név (linkre kattintva az eddigi eredményeik) Versenyszám
Ledneczki László ifj. (gyerek) Trail, Pleasure
Ledneczki Veronika (ifjúsági) Trail, Pleasure
Bódis Bernadett Trail, Pleasure
Csapó Sándor Trail, Pleasure
Herpai Lajos Trail, Pleasure, Cowboy Race
Koleszár Viktor Trail, Pleasure
Ledneczki László Trail, Pleasure, Cowboy Race
Polányi Máté Trail, Pleasure, Cowboy Race
Ranch Roping (Lasszózás)

 

Miért western versenyzés?

 

"Miért majmoljátok az amerikai cowboyokat? Miért nem csikóshagyomány szerint lovagoltok? Miért nem az ismertebb díjugratásban versenyeztek?"

Ezeket a kérdéseket teszik fel számunkra azok, akiknek a lovaglásról először legszebb lovas nemzeti hagyományaink - a honfoglaló magyaroktól kezdve a huszárokig bezárólag - jutnak eszükbe. Teljes joggal! Mi is tiszteljük, sőt ápoljuk is ezeket a hagyományokat: rendszeresen részt veszünk a szüreti felvonulásokon és egyéb lovasrendezvényeken. A versenyzés mellett szabadidős lovastúrákat is szervez az egyesület, a kirándulásokat összekötve természeti környezetünk megismerésével, sőt ápolásával (pl. szemétgyűjtő akcióval) is. Csámpától észak-nyugatra van a Dél-Mezőföldi természetvédelmi terület déli csükcske az Ürgemező. Dél-keletre, az atomerőmű és Dunaszentgyörgy között a Brinyó. Észak-keletre a 6-os út és a Duna között, Dunakömlőd mellett az Imsósi erdő. Mindegyik ideális környezet a tereplovaglásra. A tereplovaglás pedig a hobbilovasok legkedveltebb sportja. Különösen értékes és ideális tereplovas terület a homokos Ürgemező, mert a lovak számára a homok az ideális talaj. Még télen sem fagy meg rögösre a könnyen leszivárgó víz hiánya miatt.

Tehát a hobbilovas és a tereplovaglás ... hogy visszajussunk a westernt firtató kérdésre. Nem csak nálunk Pakson, de az egész országban ezt a lovasműfajt kedvelik legtöbben. Megfelelő kiképzés után a tereplovaglást nyújtja a legnagyob élmény a lovasnak: nincs szebb, mint a szűzhóban megfigyelni az erdő állatait, vagy a tavaszi virágzáskor átvágtatni az illatos legelőn, és az őszi erdőről ne is beszéljünk!

  • Mindazonáltal veszélyes is a tereplovaglás. Önmagában a lovaglás is veszélyes "üzem", de a terepen - különösen csapatban - lényegesen több kockázattal kell számolni a lovasoknak, mint a biztonságosabb, a ló és a lovas számára egyaránt ismert lovaspályán, ill. karámban. A terep váratlan meglepetéseket (pl. kiugró vad, kidőlt fa, árok) rejthet, amelyek a lóvaknál is váratlan reakciókat (pl. ijedtség, oldalra ugrás, esés) válthat ki.
  • A túrák gyakran 1 vagy 2 naposak, ahol szinte egész nap a nyeregen kell lenni, amely elég nagy megterhelés, különösen a kezdők számára. Fontos a kényelmes, jó járású ló és a nyereg.
  • A hosszú terepi lovagláson, ill. a túrákon a lovak jobban szeretik a laza irányítást, az elengedett "üzemmódot".Laci és Máté

Nos, ezen három szempont (a szakértők többet is számon tartanak) mérlegelésével a Csámpai Lovas SE alapítói a Western stílus mellett döntöttek. És nem cowboy-romantika kérdése volt, hanem a tapasztalat eredménye: A western stílusban és nyeregben

  • biztonságosabban lehet lovagolni,
  • kényelmesebben lehet hosszú túrákat megtenni és
  • a lovak jobban szeretik a laza, elengedett irányítást.

És ez nem rivalizálás kérdése, mindenki elismeri, hogy a hagyományos angol nyeregben (annak is a speciális változatában) lehet jobban ugróakadályokat leküzdeni, vagy az elegáns díjlovaglásnak is angol stílus a sajátja. E mellett mindenki elismeri és tiszteli a csikósok tudását is, megcsodáljuk a lóidomításban és a szőrén való lovaglásban nyújtott teljesítményüket.

Mi azonban egyszerűen csak azt gondoljuk, hogy a western stílus, ill. szerszámozás és az alkalmazott képzési gyakorlat az, amellyel biztonságosan - akrobatikus képességek nélkül is - tudunk lovagolni. Hosszú túrákon is kényelmesen élvezzük azt. Egyre gyakrabban kérnek fel bennünket marhaterelésre, marhaválogatásra is. Ezt egyszerűen elképzelni sem lehet stabil western nyereg nélkül. A trail versenyszámban például a munkalovaglással kapcsolatos típusfeladatokat kell megoldani. Nem kevesebb, vagy több egyik a másiknál, hanem csak más. A westernlovaglás is több száz éves tapasztalat eredményeként alakult ki, mi ezt a stílust érezzük magunkhoz közel, a magunk képességeinek megfelelően használhatónak.

Aki a használhatóságon túl is akar lépni, erre lehetősége van nálunk a versenyzés keretében. A Magyar Lovas Szövetség szervezetében működik a Western Szakág, amely - mintegy szakosztályként önállóan - megszervezi Magyarországon a western stílus versenyeit. Ezen versenyeken szerepelnek a Csámpai Lovas SE versenyzői is. A 2011. évi versenyprogramunkban 4 országos bajnoki verseny, lovastalálkozók és nemzetközi megmérettetés is lesz.

Felismerve ezen előnyöket, Európában a lovasok 30-40%-a már a western stílusban lovagol. A versenyekszámok közül egyre népszerűbb a reining, azaz a western díjlovaglás. A lovasok azt várják, hogy mielőbb olimpiai szám legyen. Egy kis ízelítő a Youtubon.

Azt várjuk, hogy a 2010. év lasszó Európa-bajnoka, Polányi Máté, 2011-ben Svájcban megrendezendő Európa-bajnokságon ismét elindul és jó eredményt tud elérni.


Máté
Máté
Laci
Laci
bezárás