2010. július 24.

Debrecen

TB Ranch

A Debrecen melletti Tamásipusztán mintegy 2000 néző előtt tartották a Western Országos bajnokság (A kategória) 4. fordulóját 2010 július 24-én. A nagy eső miatt csak a trail, gyorsasági és borjas versenyszámot tudták megrendezni, a vasárnapra tervezett program, így  - egyebek mellett - a western pleasure is elmaradt.

EREDMÉNYEK
Helyezés Versenyszám Szint Versenyző
3. Trail Gyerek Ledneczki Lacika Szelid
1. Trail Youth Ledneczki Veronika Szelid
2. Cowboy Race Open Polányi Máté Spirit
4. Trail Open Polányi Máté Spirit
2. Trail Amatour Csapó Sándor Spirit
1. Trail Open Ledneczki László Szelid

Laci kiemelkedő teljesítményét a Hajdú Online hírportál is hozta:

"A ló és lovas közti bizalom

Szombaton délelőtt többek között a trail versenyen bizonyíthattak a résztvevők. Ezen a pályán a lovakat precíz, finom mozdulatokra ösztönözve kell végigvezetniük a nyeregben ülőknek.

- A feladat végrehajtása a ló és lovas közti bizalomról szól. A pálya a régi cowboyok munkájának helyszíneit, akadályait imitálja: hídon átkelést, kapunyitást, stb. - magyarázza Ledneczki László, aki a versenyszámban felnőttek közt az első lett. - A lényeg, hogy a ló mindent csak utasításra hajtson végre! Nagyon apró mozdulatokat is megértsen, például ha 5 cm-t kell arrébb lépnie, ne egy métert lépjen. A cowboyok lóhátról dolgoztak. Ha mondjuk borjakat oltottak vagy bélyegeztek, egy ember lent a földön ténykedett, a társa pedig lovon ülve terelte az állatokat. A földön állónak a biztonsága múlt azon, menniyre tudja lovát irányítani a cowboy. A lovat lábbal, kézzel, eleinte látványosabb, később apró, szinte leheletnyi mozdulatokkal utasítjuk.

Nehéz hatni a lóra

- Alapból tud „tolatni" a ló, de ezt is úgy kell tennie, ahogyan kérem tőle - mondja a versenyző annak kapcsán, hogy a pályán többször hátrafele kellett haladni az állattal. - Számos feladat arról szól, hogy kiutat keres, kis nyomással irányítom és csak arra nyitok, amerre mennie kell.

Ledneczki László elmondta még Szelíd nevű szürke lováról, hogy olykor bizony nehéz hatni rá, mert inkább más lovakkal akar foglalkozni. A versenyző vadőrként dolgozik. A trail nevű sportot 4 éve űzi, és bár hobbinak indult, családtagjaival Pakshoz közeli tanyájukon már ők gondozzák a környékbeli ismerősök lovait is, mintegy 15-öt. Tamásipusztára fia és lánya kísérte el, ők is versenyeznek."

Képek a HAON.HU oldalon a rendezvényről.


Kata - reining
Kata - reining
Zsolt - indián
Zsolt - indián

TB Ranch Debrecen 2010

A paksi csapat

bezárás